Saltets historie

Foto: VisitMariagerFjord
Attraktioner
Lokale smagsoplevelser
Adresse

Hadsundvej 17

9550 Mariager

Salt har lige så længe, der har været liv på jorden, betydet rigtig meget for både dyr og menneskers eksistens. Salt er ikke kun et vigtigt krydderi, det er også essentielt for alt liv overhovedet, og derfor en yderst værdifuld råvare.

Som det eneste sted i Danmark udvindes der ved Mariager Fjord salt fra den danske undergrund.  

Det er saltfabrikken Akzo Nobel, som ligger ved Dania lidt uden for Mariager, der står for en samlet saltproduktion på ca. 600.000 ton salt pr. år.

Salt er et vigtigt råstof, der bruges til fremstilling af mange forskellige produkter, som vi bruger i vores hverdag fx vejsalt, bagepulver, tandpasta, plast, papir, pap og så selvfølgelig også i rigtig mange madvarer.

Salthorsten ved Hvornum

Saltfabrikken Akzo Nobel henter sit råstof i en salthorst lidt uden for den lille by Hvornum nær Hobro. Horsten er en underjordisk ”saltlomme”, der er ca. 4 km i diameter, ca. 4½ km dyb og indeholder ca. 30 milliarder tons salt.

Salthorsten blev dannet for 260 mio. år siden, hvor Danmark lå tæt på Ækvator, hvor saltet blev aflejret i havbassiner under solens bagende stråler. Med tiden blev saltet begravet under andre bjergarter, men da salt er let og bevægeligt, lod det sig i løbet af nogle millioner år presse op gennem de tungere aflejringer af sand, ler og kalk. Resultatet blev bl.a. en stor salthorst dybt nede i den nudanske undergrund.

Fra jord til bord

Saltet bliver hentet op fra horsten via en boring med to rør: Et inderrør, der går ned i 1.500 meters dybde og et yderrør på ca. 900 meter. Ned gennem inderrøret presses ferskvand, der så opløser saltet på sin vej op igennem yderrøret. Resultatet bliver en kraftig saltlage, en ”saltbrine”. Den videre transport af saltbrinen til saltfabrikken på Dania sker via en række pumpestationer og en ca. 26 km lang nedgravet rørledning.

Når saltbrinen kommer til saltfabrikken, Akzo Nobel, opsamles den i store beholdere, hvor den renses, så der kun er vand og salt (natriumklorid) tilbage. Saltet bliver så inddampet under vakuum, hvorefter det pakkes og sælges videre.

Sjov med salt

Vil I vide mere om saltets historie og anvendelse, så besøg Mariager Saltcenter på Mariager Havn, hvor I også kan besøge en ”underjordisk saltmine”, selv syde salt i de brændefyrede sydekar og meget mere.

Adresse

Hadsundvej 17

9550 Mariager

Måske også interessant for dig:

Sidst opdateret af
Destination Himmerland