Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum er det centrale, kulturhistoriske museum for Vesthimmerland og et af landets 27 statsanerkendte museer, der arbejder med arkæologi og nyere tids kulturhistorie.

Museet har til huse i en unik udstillingsbygning, formet som Thors hammer og tegnet af den internationalt anerkendte kunstner Per Kirkeby. Som kunstværk er bygningen i sig selv en seværdighed, der kan opleves sammen med de mange andre værker af Per Kirkeby i byen.

På Vesthimmerlands Museum er kulturarv, borger-nærhed og alsidig formidling, for både børn og voksne, sat i højsæde.

Kør-selv-guide til seværdigheder i Vesthimmerland

Vesthimmerland er et landskab med store vidder, heder, skov og fjord. Et landskab, der er formet af menneskehånd gennem årtusinder og fyldt med fortidslevn og fortællinger. Her har godt naboskab og sammenhold stadig særlig betydning. En rejse gennem Vesthimmerland er en rejse gennem tiden, fyldt med fortællinger om steder, begivenheder og mennesker. Derfor har Vesthimmerlands Museum udarbejdet en kør-selv-guide, der fører gæsterne rundt i hele kommunen og giver et indblik i den mangfoldige kulturarv, som Vesthimmerland kan byde sine besøgende. Blandt fortidsminderne finder man i Vesthimmerland seks af de 100 mest betydningsfulde lokaliteter i landet. På museets hjemmeside kan man hente en guide med uddybende informationer om stederne og deres placering.  

Gæsternes indgangsportal til viden om Vesthimmerland

På Vesthimmerlands Museum finder du et digitalt kort med oplysninger om seværdigheder og udvalgte fortællinger. Kortet er en god introduktion til alle, der ønsker at lære området at kende. I Vesthimmerlands Museums Informationscenter for Kulturarv vil kulturarvsvejlederne besvare dine spørgsmål og give dig gode muligheder for spændende oplevelser med kulturarven i Vesthimmerland.

Vesthimmerlands oldtid på museet:

Vesthimmerlands Museums faste udstillingsafsnit omhandler 14.000 års kulturhistorie fra istid til nutid med mange fund fra oldtidens rav- og flintrige Vesthimmerland. Her udstilles kraniet af Skandinaviens ældste stenaldermand, betydningsfuldt gravudstyr, værksteder og kultfund fra bronzealderen samt righoldige jernalderfund fra bl.a. den befæstede Borremoselandsby, som lå gemt i mosen i årtusinder.

Tyrefigurer fra en kostbar processionsvogn, en 2400 år gammel troldmandstaske, et unikt bevaret keltisk læderskjold og andre sjældenheder fra "kimbrernes tid" fortæller om håndværk, teknologi, livsforhold og europæiske forbindelser i Himmerlands tidlige jernalder. 

En keltisk sølvskat:

Gundestrupkarret er et stort kar af sølv og fundet i Rævemosen nær Aars. Karrets 13 forgyldte sølvplader er formet som billeder af guder, myter og offerscener.

I udstillingen fortælles om de gådefulde billeder og den imponerende sølvteknologi, som oldtidens sølvsmede beherskede for 2100 år siden. Nyere forskning har afsløret karrets alder og oprindelse. 

-Børn og unge til 18 år: GRATIS

-Voksne: kr. 40,00

- Over 10 personer: kr. 20.00

-Undervisning og rundvisning efter aftale.

-Udenfor åbningstid: Besøg efter aftale.

 

Del denne side

Opdateret af:

VisitVesthimmerland info@visitvesthimmerland.dk
 

Kontakt

Adresse

Søndergade 44
9600 Aars

Telefon

+45 98623577

Fax

+45 98626726

Fakta

  • Faciliteter

    • Museumsbutik/Kiosk
  • Samlingernes emne

    • Kulturhistorie

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 9.521934
Latitude : 56.802423